Bomenbuurt is volop in ontwikkeling. Het wordt een groene wijk, letterlijk en figuurlijk, voor mensen die kiezen voor bewust leven. Bomenbuurt wordt ook een moderne en veilige wijk, waar jong en oud zich thuis voelt.

De Achterhoek is een bijzondere buurt rijker. De eerste energieneutrale buurt in de Achterhoek en binnen de sociale huursector is vrijdag 7 december officieel geopend. Wethouder John Haverdil, Harrie Kuypers directeur-bestuurder van wooncorporatie Wonion en Bram Klomps, directeur van het zogeheten bouwbedrijf, onthulden een buurtbank als symbolische openingshandeling voor de energieneutrale Bomenbuurt. Deze bank is ontworpen én gemaakt door bewoners. Tijdens de opening werd een rondgang door de wijk georganiseerd en kregen genodigden de gelegenheid een energieneutrale woning van binnen te bekijken.

Andere locatie door weersomstandigheden
Op vrijdagmiddag 7 december vierden de projectpartners Wonion en gemeente Oude IJsselstreek samen met bouwbedrijf Klomps, bewoners, omwonenden en andere betrokkenen bij Bomenbuurt dat een duurzame buurt gerealiseerd is. Vanwege de weersomstandigheden werd uitgeweken naar een andere locatie dan oorspronkelijk gedacht. In plaats van in een tent in Bomenbuurt, werd in de kantine van voetbalvereniging de Ulftse Boys stil gestaan bij de realisatie van de energieneutrale buurt. ‘De tentopbouwer kon de veiligheid van de bezoekers niet garanderen in verband met de verwachtte hevige sneeuwval. Wij nemen hierin geen risico’s en daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere locatie. Erg fijn dat we zo snel terecht konden bij de Ulftse Boys. We hebben een paar uur voor de officiële opening alle genodigden gebeld om hen te informeren over de gewijzigde locatie. Dit heeft vruchten afgeworpen, want de officiële opening van deze bijzondere, energieneutrale buurt werd druk bezocht!’ Aldus Harrie Kuypers, directeur-bestuurder bij Wonion.

Foto's opening Bomenbuurt
RKL_3192_Bomenbuurt_Ulft_7-12-2012

Op de Facebookpagina van Wonion zijn meer foto's terug te vinden van de opening van Bomenbuurt in Ulft. Klik hier om direct naar het fotoalbum te gaan.


De 39 energieneutrale woningen wekken zelf energie op

Bomenbuurt telt 39 energieneutrale sociale huurwoningen. 22 energieneutrale koopwoningen staan nog op stapel. De energieneutrale woningen in Bomenbuurt zijn woningen die zelf de benodigde energie voor het verwarmen van de woning, voor ventilatie en voor warm water opwekken. Daarnaast wekken de woningen extra energie op voor verlichting van de woning en het gebruik van apparatuur. Of de hoeveelheid energie die de woning opwekt voldoende is voor het totale energieverbruik van de bewoners is enerzijds afhankelijk van het aantal zonuren en anderzijds afhankelijk van het gedrag van de bewoners en de apparatuur die zij gebruiken. Wonen in een energieneutrale woning betekent bewust wonen. Het is anders dan wonen in een traditionele woning en vraagt van bewoners om bewust met energie om te gaan.

Lagere woonlasten in de toekomst
De energieprijzen stijgen en deze trend blijft zich waarschijnlijk voortzetten de komende jaren. ‘Wij kunnen daar niets aan veranderen. Wel kunnen we daarop inspelen, om ervoor te zorgen dat de woonlasten voor onze huurders betaalbaar blijven. Dit doen we onder andere door woningen energiezuiniger te maken en te investeren in energieneutrale woningen’ aldus Kuypers. Bij een traditionele woning stijgen de woonlasten van bewoners immers ieder jaar, omdat onder andere de energieprijzen stijgen. Woon je in een energieneutrale woning, dan stijgen die kosten minder omdat de woning zelf energie opwekt én minder energie verbruikt. Een energieneutrale woning kan in eerste instantie wat duurder zijn, maar dat verschil verdienen bewoners op de energierekening terug.

Overige buurten

De Gaarden
De Parkbuurt
Het Bosveld
Bomenbuurt

Zoeken