Bomenbuurt is volop in ontwikkeling. Het wordt een groene wijk, letterlijk en figuurlijk, voor mensen die kiezen voor bewust leven. Bomenbuurt wordt ook een moderne en veilige wijk, waar jong en oud zich thuis voelt.

De Bomenbuurt bestaat uit 39 energieneutrale sociale huurwoningen. De woningen wekken zelf de benodigde energie op voor het verwarmen van de woning, voor ventilatie en voor warm water en verlichting. Of de woning voldoende opwekt om op een energierekening van nul uit te komen is afhankelijk van het gedrag van bewoners en de apparatuur die zij gebruiken. Om bewoners extra te stimuleren bewust met energie om te gaan is het energieverbruik en opwek drie jaar lang gemeten.

Woonlasten bestaan voor een groot deel uit energiekosten. “Wonen in een energieneutrale woning kan aanzienlijk schelen in de woonlasten.” Vertelt Ingrid Pierik, Beleidsadviseur techniek bij Wonion. “De afgelopen drie jaar hebben we het energieverbruik en de opwek van energie in Bomenbuurt gemeten. Het resultaat is nog beter dan verwacht. Bij 52 procent van de gemonitorde woningen komt de energierekening zelfs uit op nul! Een mooi resultaat.” Besluit zij tevreden haar verhaal.

Laagste verbruik en grootste besparing beloond
Al tijdens de sleuteluitreiking drie jaar geleden zijn de bewoners uitgedaagd om bewust met energie om te gaan. Klomps Bouwbedrijf schreef een prijsvraag uit om op die manier bewoners te stimuleren zuinig met energie om te gaan. De prijsvraag was tweeledig. Zowel de bewoner met de grootste besparing ten opzichte van vorig jaar, alsook de bewoner met het laagste energieverbruik maakten kans op een prijs. Nu het resultaat bekend is ontvangen verschillende bewoners een tegoedbon voor de aanschaf van energiezuinige apparatuur. Milan Kok liet de grootste besparing ten opzichte van vorig jaar zien. Kok: “We hebben het afgelopen jaar de lampen vervangen door led verlichting en op advies van Installatiebedrijf Klein Poelhuis houden we de temperatuur zo constant mogelijk in huis. Verder hebben we geen afwasmachine of wasdroger, dat scheelt ook in het verbruik.” Mevrouw Horstik liet het laagste energieverbruik zien. Zij vertelt: “Ik zie het wel als een uitdaging om zuinig om te gaan met energie. Toen ik hier anderhalf jaar geleden kwam wonen heb ik dan ook energiezuinige apparatuur aangeschaft en daar heb ik nu profijt van.”

Overige buurten

De Gaarden
De Parkbuurt
Het Bosveld
Bomenbuurt

Zoeken