Welkom in de Vogelbuurt/Biezenakker. Hier bouwen we aan een energiezuinige, groene, veilige wijk. Met buurten met elk een eigen karakter: De Gaarden, De Parkbuurt, Het Bosveld en Bomenbuurt.

De wijk Vogelbuurt/Biezenakker in Ulft is grondig aangepakt de laatste jaren. Per buurtaanpak in de wijk organiseerden gemeente Oude IJsselstreek en wooncorporatie Wonion een buurtmozaïekmiddag, waarbij buurtbewoners zelf de laatste hand legden aan ‘hun’ buurtbank. Zaterdag 22 september waren bewoners van De Gaarden aan de beurt. Na een mozaïekworkshop maakten bewoners, in een gezellige sfeer, gezamenlijk de bank af. Deze bank krijgt straks een mooie plek in de wijk.

Buurtbank als spontane ontmoetingsplek
Een goed contact met buurtbewoners draagt bij aan het woongenot van de bewoners. De buurtbank krijgt daarom een centrale plek in de buurt. In het ontwerp van de bank is rekening gehouden met het buurtkarakter en de mening van bewoners. Bewoners kregen twee keuze mogelijkheden voor het ontwerp. Het uiteindelijke ontwerp is het ontwerp waar de voorkeur van de bewoners naar uit ging. Onder leiding van het bedrijf SocialSofa is de buurtbank tijdens de buurtmozaïekmiddag gezamenlijk afgemaakt. Door het plaatsen van een buurtbank, waar bewoners zelf een stem in hebben gehad wordt er een plek gecreëerd waar buurtbewoners elkaar op een spontane manier kunnen ontmoeten.

De gemeente en Wonion boden de bewoners deze buurtbank aan als dank voor de medewerking van de bewoners tijden langdurige wijkaanpak. Aan de openbare ruimten worden in De Gaarden nog werkzaamheden verricht

Wonion mozaiêeken bank web07

Wonion realiseerde in 2017 bijna veertig nul-op-de-meter huurwoningen in De Gaarden in Ulft. De woningen onderscheiden zich door het duurzame en milieuvriendelijke karakter. In De Gaarden blijft het echter niet bij het bouwen van duurzame woningen alleen. Wonion gaf ook de buitenruimte een wezenlijke plek in het project en richtte samen met een aantal bewoners en omwonenden de tussenlichtende groenstrook op duurzame en eigentijdse wijze in als pluktuin.

Aan de Nachtegaallaan, Zwaluwpad, Colibriestraat, Merellaan en de Eksterstraat zijn 38 NOM huurwoningen verrezen. Bewoners en omwonenden van deze duurzame woningen zijn betrokken bij de inrichting van de pluktuin tussen de woningen aan de Eksterstraat. In de duurzame inrichting van de pluktuin is rekening gehouden met de wensen van de verschillende leeftijdscategorieën van bewoners. Zo is de pluktuin te gebruiken als ontmoetingsplek, maar ook op sportief gebied kunnen bewoners terecht in de pluktuin.

Duurzaam karakter huis en tuin
De ingerichte pluktuin dient als verlengstuk van de eigen buitenruimte die bij de nul-op-de-meter nieuwbouwwoningen hoort. De woningen zijn hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp. Dit betekent dat het mogelijk is om er met nul op de energierekening te wonen.

Vernieuwingen Vogelbuurt
De duurzame pluktuin is in De Gaarden gerealiseerd. De Gaarden is onderdeel van de Vogelbuurt. Wonion werkte jaren aan renovatieprojecten in de Vogelbuurt in Ulft. Door de grondige opknapbeurt is de uitstraling van de wijk er aanzienlijk op vooruit gegaan. Voor Wonion is de realisatie van de 38 nul-op-de-meter woningen het afsluitende nieuwbouwproject in de wijk. Er volgen nog een aantal afrondende werkzaamheden aan de openbare ruimte.

 

De vierentwintigste  editie van de Nieuwsbrief VogelbuurtBiezenakker is uit en valt één dezer dagen op de mat van wijkbewoners. In deze editie leest u onder andere over de nieuwe invulling voor de Antoniusschool en het terrein van voormalige Dobbelsteen, zetten we de veranderingen in de wijk op een rij en vertelt in de rubriek Buurten met een nieuwe bewoner over zijn kijk op de NOM woningen die in de buurt verrijzen.

Nu alvast de nieuwsbrief lezen? Dat kan digitaal. Klik hier om Nieuwsbrief VogelbuurtBiezenakker nummer 24 te openen.