Welkom in de Vogelbuurt/Biezenakker. Hier bouwen we aan een energiezuinige, groene, veilige wijk. Met buurten met elk een eigen karakter: De Gaarden, De Parkbuurt, Het Bosveld en Bomenbuurt.

Op donderdagavond 20 mei werd het startsein gegeven voor de vernieuwing van wijk Vogelbuurt/Biezenakker in Ulft. Wooncorporatie Wonion en gemeente Oude IJsselstreek vierden samen met bewoners, omwonenden en andere belanghebbenden van de wijk op een feestelijke manier de start van de wijkvernieuwing.

De start van de vernieuwing werd op een symbolische manier ingeluid: bewoners, omwonenden en belangstellenden werden uitgenodigd mee te doen aan het vogelknuppelen, een traditioneel spel waarbij een vogel van een stok geknuppeld moet worden. De winnaar, degene die de vogel eraf knuppelde, werd uitgenodigd om het bouwbord te onthullen als symbolische handeling voor de start van de wijkvernieuwing. Onder luid applaus werd de start een feit. Een enthousiaste bewoner vertelt: ‘We zijn blij dat de eerste werkzaamheden in de wijk beginnen, hier hebben wij lang naar uitgekeken. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat: een mooie en prettige wijk om in te wonen.’

RKL_2093_start_herstructurering_Vogelbuurt-Biezenakker_Ulft_ RKL_2223_start_herstructurering_Vogelbuurt-Biezenakker_Ulft__

Eerste werkzaamheden starten in de Kwartellaan en het Mezenpad
Na een periode van voorbereiding is het zover; de vernieuwing van de wijk gaat beginnen. De eerste werkzaamheden voor dit jaar zijn de groot onderhoudswerkzaamheden aan de woningen in de Kwartellaan en het Mezenpad. Hierna volgt de rest van de wijk.

Vogelbuurt/Biezenakker: één nieuwe wijk
In oktober 2008 is het Masterplan voor de wijk Vogelbuurt/Biezenakker vastgesteld. Het Masterplan laat de nieuwe indeling van de wijk zien met voorzieningen, openbare ruimte, meer ruimte voor groen en een gevarieerder aanbod van woningen.

In totaal worden er 242 woningen gesloopt in de Vogelbuurt. Wonion gaat 150 woningen terug bouwen in de Vogelbuurt. Daarnaast zijn er plannen om nieuwbouwwoningen te ontwikkelen in de Biezenakker en een Multifunctionele Accommodatie (MFA), waarin zowel onderwijs als het verenigingsleven een rol krijgt, een centrale plek te geven in de wijk. Naast sloop vinden er ook andere ingrepen plaats in de Vogelbuurt. Woningen worden (ingrijpend) gerenoveerd of er wordt groot onderhoud aan de woningen gepleegd.

Nieuwe buurten
Binnen de nieuwe wijk Vogelbuurt/Biezenakker worden verschillende buurten gecreëerd. Iedere buurt krijgt zijn eigen kenmerken en sfeer. Maak kennis met de verschillende buurten in deze wijk: De Gaarden, De Parkbuurt, Het Bosveld en Bomenbuurt. De Gaarden wordt een buurt met een landelijk karakter. De Parkbuurt wordt een traditionele, energiezuinige tuinwijk met veel groenstroken die zorgen voor een parkachtige omgeving. Wonen in Het Bosveld betekent wonen in een groene, natuurlijke omgeving. De woningen en voorzieningen sluiten optimaal aan op de natuurlijke leefomgeving. En Bomenbuurt wordt letterlijk en figuurlijk een groene buurt. Een moderne, toekomstgerichte en veilige buurt met energieneutrale woningen.

Planning
Er wordt nu gestart met de eerste werkzaamheden: de groot onderhoudswerkzaamheden aan de Kwartellaan en het Mezenpad. De vernieuwing van de wijk Vogelbuurt/Biezenakker loopt door tot 2016, dan zou de nieuwe wijk een feit moeten zijn.