Welkom in de Vogelbuurt/Biezenakker. Hier bouwen we aan een energiezuinige, groene, veilige wijk. Met buurten met elk een eigen karakter: De Gaarden, De Parkbuurt, Het Bosveld en Bomenbuurt.

Wonion en de gemeente Oude IJsselstreek presenteerden op dinsdag 28 en woensdag 29 oktober het Masterplan voor de wijk Vogelbuurt/Biezenakker in Ulft. Het Masterplan laat de nieuwe indeling van de wijk zien met voorzieningen, openbare ruimte, voldoende ruimte voor groen en een gevarieerd aanbod van woningen. Voor bewoners van de Vogelbuurt betekent het Masterplan dat zij duidelijkheid krijgen over wat er met hun woning gaat gebeuren. Hierover kregen zij een brief waarbij ze werden uitgenodigd voor de bijeenkomsten. Wonion en de gemeente Oude IJsselstreek probeerden tijdens de bijeenkomsten zoveel mogelijk vragen van bewoners, omwonenden en overige belangstellenden te beantwoorden en onduidelijkheden weg te nemen. Ook waren de huurdersvereniging en de wijkraad Ulft Noord aanwezig om het plan toe te lichten en vragen te beantwoorden. De bijeenkomsten werden door zeker 900 bewoners bezocht.

Masterplanplankaart

Klik voor de masterplankaart.

Reactie bewoners

Bewoners reageerden verschillend op de plannen voor de wijk Vogelbuurt/Biezenakker, over het algemeen was de stemming positief. "Mijn woning is toe aan vernieuwing, het is hoog tijd dat er wat aan gebeurt. Ik sta er dan ook niet van te kijken dat mijn woning wordt gesloopt, straks krijg ik een mooie nieuwe woning." Vertelde een opgeluchte bewoonster. Haar buurman, daarentegen, reageerde gelaten "Ik woon hier al 40 jaar en nu wordt mijn woning gesloopt, dat is toch even slikken."

De levensloopbestendige woningen die in de wijk gerealiseerd worden, zijn in trek onder de bewoners. "Ik wil wel terugkomen in zo'n levensloopbestendige woning. Met een badkamer én een slaapkamer op de begane grond, kan ik nog een lange tijd in de Vogelbuurt blijven wonen." Aldus een wat oudere bewoner.

Hoewel het merendeel van de bewonersreacties positief is, hebben bewoners ook hun bedenkingen. Er werden relatief veel vragen gesteld over de noodzaak van het verdwijnen van de garageboxen. Ook werd er regelmatig gevraagd naar de toekomstige functie van de kringloopwinkel. Op dit moment is daarover in het plan nog niets opgenomen. De gekozen locatie voor de multifunctionele accommodatie (MFA) is goed ontvangen. Dat nog niet bekend is hoe de MFA ingevuld zal worden, vonden bewoners niet vervelend. Ook werd de groenverdeling enthousiast ontvangen: de locaties voor trapvelden en groen zijn goed gekozen volgens de bewoners.

Sloop en herbouw

In totaal worden er 242 woningen gesloopt in de Vogelbuurt. Wonion gaat 150 woningen terug bouwen in de Vogelbuurt en 50 woningen in de Biezenakker. Daarnaast gaat de gemeente Oude IJsselstreek minimaal 200 woningen in de Biezenakker realiseren. Dit worden verschillende woningtypen. Ook komt er een Multifunctionele Accommodatie (MFA) in de wijk Vogelbuurt/Biezenakker, waarin zowel onderwijs als het verenigingsleven een rolt krijgt. Naast sloop, vinden er ook andere ingrepen plaats in de Vogelbuurt. Woningen worden (ingrijpend) gerenoveerd of er wordt groot onderhoud aan de woningen gepleegd.